Resepi Kuah Laksam Kedah - Resipi Laksam Kedah Oleh Salina Jalaludin Cookpad
1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah.
1 kg ikan sardin/ temenung. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap.
Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah.
1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap. Resepi laksa kuah merah || laksa terengganu simple dan sangat sedap !! 1 kg ikan sardin/ temenung. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan.
1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Resepi laksa kuah merah || laksa terengganu simple dan sangat sedap !!
1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap. Resepi laksa kuah merah || laksa terengganu simple dan sangat sedap !! 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah.
Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap.
1) rebus ikan kembung yang telah disiang. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap. 1 kg ikan sardin/ temenung. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. **guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus.
Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus. 1 kg ikan sardin/ temenung. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang.
1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. **guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). 1 kg ikan sardin/ temenung.
Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap.
Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah. 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Resepi laksa kuah merah || laksa terengganu simple dan sangat sedap !! · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus. **guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat. Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. 1 kg ikan sardin/ temenung. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. Masukkan 5 asam keping dan 1 sudu besar garam dalam air rebusan. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang.
Resepi Kuah Laksam Kedah - Resipi Laksam Kedah Oleh Salina Jalaludin Cookpad. 1 kg ikan sardin/ temenung. **guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat. Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap. Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan
Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk resepi laksam kedah. Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang.
1) rebus ikan kembung yang telah disiang. 1 kg ikan sardin/ temenung. Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. 1/2 tumis,1/2 lagi campur dgn rempah kari ikan · bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus.
Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. 1 kg ikan kembung di rebus (kisar dan tapis ambil patinya). 1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan **guna pinggan plastik dan sapu sikit minyak supaya cantik serta tidak melekat. 1 kg ikan sardin/ temenung. Ikan haruslah segar baru kuah laksam menjadi lebih sedap.
1) 2.5kg ikan kembung 2) 500g bawang besar 3) 5 inci lengkuas 4) 5 batang serai 5) 2 inci belacan Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang. 1) rebus ikan kembung yang telah disiang. Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah.
Ikan kembung direbus, diasingkan isi dan tulang.
Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk.
1 kg ikan sardin/ temenung.
· bawang besar, lengkuas, serai dan belacan dikisar halus.
Laksam kedah memang berbeza dengan laksam lain, kerana menggunakan rempah dan cili kisar di dalam kuah.
Kuah laksam 10biji bwg putih 10biji bwg merah tumbuk.
Post a Comment for "Resepi Kuah Laksam Kedah - Resipi Laksam Kedah Oleh Salina Jalaludin Cookpad"